Grejanje bazena - rešenja, tehnike

Otvorene bazene koriste svi od proleća do jeseni. Nije uvek dobro imati osvežavajuću hladnu vodu ove otprilike petomesečne sezone. Za prijatno kupanje ili igru preferiramo temperaturu vode koja je toplija od prirodne i bliže temperaturi našeg tela. Da vidimo kakva rešenja postoje za grejanje bazena!

Grejanje bazena - rešenja, tehnike

Voda u bazenu nije uvek dovoljno topla, čak ni leti, jer je njena temperatura izložena uticajima okoline: suncu, isparavanju, temperaturi vazduha, vremenskim prilikama, kiši, senčenju.

Postoji nekoliko načina da zagrejete vodu u bazenu na odgovarajuću temperaturu za kupače. Druga velika prednost ovih metoda je što možemo produžiti sezonu u proleće i jesen.

Među grejačima pronađite ono što najbolje funkcioniše u vašoj bašti. Za neke je to solarni panel koji proizvodi 35 ° vode, dok za druge toplotna pumpa:

  • Solarni panel: ako imate fiksno mesto gde sunce mnogo sija (npr. krov, površina zida)
  • Solarni tepih: ako se brzo menja, gde će sunce doći do bašte
  • Solarni pokrivač: ako je bazen izložen puno suncom
  • Toplotna pumpa: ako imate pretežno sunčano, zaštićeno mesto pored bazena i želite da budete super efikasni
  • Električni grejanje: ako imate višak struje ovo je relativno brz način zagrevanja
  • Izmenjivač toplote: ako već negde proizvodite toplotu i želite da je prenesete u vodu u bazenu

Za bezbednost kupača i bazena koristite samo provereni, standardni način zagrevanja vode. Domaća „uradi sam“ rešenja retko su efikasna, a da nisu opasna.

Solarni panel

medence fűtés

Efikasno i ekološki prihvatljivo rešenje za grejanje bazena. Solarni paneli koji se mogu međusobno povezati mogu biti na otvorenom tokom cele godine. Kada je povezan sa sistemom za filtriranje vode, voda u bazenu koja prolazi kroz panele se zagreva toplotom sunca.

Solarni tepih

Za grejanje koristi toplotu sunca, ali se voda ovde zagreva u tankom polipropilenskom kapilarnom sistemu. Prednost solarnog tepiha je u tome što je jeftin i mobilan, pa se po potrebi može premestiti na sunčano mesto, ali se tokom zime mora rastaviti i odložiti na odgovarajuće mesto.

Solarni pokrivač

szolár fűtés

Ova specijalna folija je najlakši način da se voda u bazenu podigne za nekoliko stepeni i spreči gubitak toplote usled isparavanja. Tokom dana, pokrivajući neiskorišćeni bazen, toplota koju stvara dolazna sunčeva svetlost ne može da pobegne sa površine vode. Zaglavljen tamo, zagreva gornji sloj vode od 5-8 cm. Ova voda se meša sa hladnijim slojevima. A noću ne dozvoljava da se voda ponovo ohladi. Solarni pokrivačtreba da leži na površini vode, a ne da bude fiksiran. Može se iseći na odgovarajuću veličinu makazama.

Više o solarnom grejanju ovde.

Toplotna pumpa

hőszivattyú

Moderan, niskoenergetski način zagrevanja bazena. (Ne mešati sa pumpom koja je odgovorna za cirkulaciju vode.) Toplotne pumpe zagrevaju vodu toplotom okolnog vazduha. Može da isporuči četiri do pet puta veći unos energije po jedinici od snage grejanja bazena. Toplotna pumpa prenosi toplotu sa jednog medijuma na drugi i dalje ga zagreva uz minimalan unos energije. To je mnogo jednostavnije i jeftinije od proizvodnje iste toplote. Njegovo napajanje je 230V / 50Hz. Toplotne pumpe mogu grejati vodu ako je spoljašnja temperatura iznad 10°C čak i kad nema sunca.

Više o toplotnim pumpama ovde.

Električni grejanje

Poseduje grejni kertridž koji se može integrisati u sistem cirkulacije vode u bazenu i zasebnu jedinicu za grejanje vode. U ovoj metodi, voda se zagreva električnom strujom kroz grejnu žicu. Grejni kertridž radi sa industrijskom strujom (400V), koja se takođe može proizvesti pomoću solarne ćelije. Ovako funkcioniše sistem grejanja đakuzija na naduvavanje. Kompaktni električni grejači se napajaju na 220V, obično su manje snage i mogu biti pogodni za male bazene, ali će definitivno podići vaš račun za struju.

Izmenjivač toplote

Ne zagreva vodu sam, ali ako toplota dolazi odnekud (npr. toplotna pumpa, bojler), može se efikasno preneti na vodu u bazenu pomoću izmenjivača toplote ugrađenog u sistem cirkulacije vode. Ako u kući postoji bojler koji cirkuliše toplu vodu, može se koristiti za zagrevanje bazenske vode na ovaj način.