RO
HU
Broj stavki: 0
Prijava | Registracija
Novosti
NPP
kako da kupujem
katalog

Koja SUP daska je pravi izbor za vas?

Koja SUP daska je pravi izbor za vas? 2020-07-27

SUP daska je plovilo na naduvavanje koje je toliko stabilno da možete da stojite na njemu. Pogodne su čak i za duža putovanja vodom. Naravno, samo pod uslovom da izaberete pravu SUP dasku. Pokušaćemo da Vam pomognemo da pronađete najprikladniju SUP dasku za Vas.

Popularnost SUP daski jako brzo raste jer je to laka sportska disciplina za koju nije neophodno da budete profesionalni sportista. SUP daska se pakuje u veći ranac, može se naduvati bilo gde sa pumpom koju dobijate u većini setova, i zabava može da počne! Upotreba i priprema za upotrebu je vrlo jednostavna, značajno jednostavnija od gumenih čamaca i kajaka.

VRSTE SUP DASKI

 

Prvo treba da se odlučite na koji način želite da koristite svoju SUP dasku na naduvavanje. U tekstu ispod mozete videti, glavne vrste SUP daski i kom tipu korisnika su namenjene.

 

Allround SUP daske

Namenjene su uglavnom za početnike i one koji retko veslaju, i veslaju sporijim tempom. Ove SUP daske su najstabilnije i najlakše za manevrisanje. Postoje i manje dimenzije Allround SUP-ova, prigodne i za najmlađe veslače. Nosni deo Allround SUP dasaka je obično zaobljen.

Touring SUP daske

Touring SUP daske su dizajnirane za veslanje nešto bržim tempom i imaju više prostora za prtljag. Njihov oblik je takođe ležerniji, nosni deo je nešto zašiljeniji. Manevriranje i stabilnost zahtevaju nešto više prakse. Ovaj tip je dobar izbor ako planirate češće da koristite SUP dasku i ako želite da krenete na duže vodene pohode.

Takmičarske SUP daske

Takmičarske SUP daske su prave rakete! Prepoznaćete ih po veoma specifičnom dizajnu. One su uske, znatno duže od ostalih, hidrodinamika je izražena kako bi tokom veslanja sama daska razdvojila vodu što je više moguće. Zbog toga, za korišćenje ove vrste daske potrebno je ozbiljnije iskustvo kako biste održavali ravnotežu i efikasno upravljali njima. Ovu vrstu SUP-a preporučujemo onima kojima je brzina važna i kojima ovo nije prva daska. Onima koji iza sebe imaju puno vrmena provedenih na SUP dasci.

Cene SUP dasaka

Cena SUP dasaka određuje nekoliko parametara. Kvalitet materijala od kojeg su izrađene, dimenzije, dodatna oprema, brend, proizvođač, dizajn...i sl.

Najeftiniji SUP-ovi mogu se nabaviti za oko 250 €, ali obično imaju malu nosivost, isporučuju se sa plastičnim veslom i izdžljivost i kvalitet materijala su diskutabini.

SUP daske srednje klase u setu imaju veslo delimično izrađeno od ugljeničnih vlakana, postoji dobra šansa da pumpa i ventil nisu najeftinija opcija, mogu da deliju jako kvalitetno. Kod srednje klase neretko imate i veći izbor boja i dizajna.

Cena premium SUP dasaka su, naravno veće jer su izrađene od kvalitetnijeg materijala, tipovi tehnologije koji obezbeđuju manju težinu a veću nosivost, veliki izbor boja i veoma efektivnog dizajna. Naravno, uz premium daske dobijate svu neophodnu opremu, poput rančeva, sigurnosnog užeta, reparacionog seta, pumpe vrhunskog kvaliteta. Posebne inovativne tehnologije kao što je TRITECH™ materijali i DROPSTITCH materijali.

6 koraka koji će Vam pomoći da odaberete pravu SUP dasku:

1. Koliko želim da koristiti SUP dasku?

Ponekad veslam. Veslam često. Ja sam profesionalac.

2. Kolika nosivost daske je meni potrebna?

SUP daske mogu poneti teret od 100-120-150 kg. Kod nekih SUP daski, pored veslača moguće je da se voze i dete, prtljag ili pas.

3. Koje dimenzije bi bile idealne?

Daska od 2-3-4 metra dužine

4. Koji Vam se dizajn sviđa? Plava?

Žuta? Havajske boje?

5. Koji kvalitet želim?

Premium, provereni kvalitet? Srednji kvalitet, ali dobar izbor?

6. Koliko želim da potrošim za kupovinu SUP daske?

Maksimalno želim da potrošim 30.000 – 50.000 – 70.000 RSD?

Manje poznati trikovi i saveti:

Većina SUP dasaka na naduvavanje su dizajnirane su za pritisak 1.0-1.2 bar i čini se da ih još treba naduvati. Sup daske su dizajnirane da podnose promenu pritiska, ali ukoliko je naduvana do maksimuma tokom jako toplih dana može doći do oštećenja ako se vazduh pod jakim pritiskom naglo ohladi. Može doći do sledećih oštećenja: popuštanje na spojevima ili u ekstremnim uslovima, može doći i do pucanja. Poželjno je ponekada ispustiti malo vazduha kada ne koristite Vašu SUP dasku. Jedna od velikih prednosti kvalitetnijih SUP dasaka je to što pored pritiska 1.0 – 1.2 bar, mogu izdržati i dodatni pritisak od 0.1 – 0.5 bar.

Vesla za SUP dolaze kao dodatak ili budu deo kompleta. Vesla su podesiva tako da sami možete podesiti prema Vašim potrebama i uživati uz maksimalnu udobnost. SUP daske u osnovi nisu teške, i zgodne su da ih nosite naduvane jer imaju ručke za nošenje. Takođe, ukoliko nosite Vaš SUP na put ili na udaljeniji izlet možete je nositi izduvanu i zapakovanu. Mnogi modeli se isporučuju sa rancem ili torbom, koja ih čini lakšim za nošenje, i to zajedno sa dodatnom opremom.

Nadamo se da smo Vam olakšali izbor i da ćete uživati u ovoj sportskoj disciplini koja doprinosi očuvanju Vašeg fizičkog i mentalnog zdravlja!

Vaš Aqualing!

Kako zadržati temperaturu vode u bazenu bez korišćenja struje?

Kako zadržati temperaturu vode u bazenu bez korišćenja struje? 2018-04-06

Najlaksi nacin da se zadrži temperatura vode u bazenu je korišćenje solarnog prekrivaca . Solarni prekrivac je najekonomičniji način da zadržite temperaturu vode i sprečite njeno isparavanje tokom svežijih noći .

Kvalitet solarnog prekrivača karakteriše njegova debljina. Što je prekrivač deblji, to je veći njegov toplotni kapacitet. Za bazene sa mekanim stranicama, nudimo jednostavnije, jeftinije solarne prekrivače. Za veće bazene, preporučujemo solarne prekrivače od 300-400 mikrona debljine.

Manji prekrivači od 160 mikrona za jeftinije bazene, imaju životni vek od 2-3 godine dok prekrivači za veće bazene traju 4-6 godina.

Zašto biste trebali da koristite solarni prekrivač?

Voda zadržava toplotu tokom noći

Voda u bazenu isparava dok se zagreva tokom dana. Uveče, hladniji noćni vazduh hladi vodu, pa sutradan može biti neprijatno hladna. Solarni prekrivač sprečava isparavanje vode i njeno hlađenje. Ukoliko imate toplotnu pumpu, značajno ćete smanjiti njeno korišćenje, a samim tim i uštedeti električnu energiju .

Iako voda svakako isprava i dok je solarni prekrivač preko nje, on sprečava da isparenja odu u vazduh zadržavajući ih sa unutrašnje strane i na taj način ne gubite vodu iz bazena. Čak i u velikim vrućinama, isparavanje vode je umanjeno za 90% u odnosu na ono bez prekrivača.

Zadržite nečistoće van vašeg bazena

Ako je bazen pokriven, sprečavate da u njega dospeju razne nečistoće iz vazduha. Na taj način smanjujete i upotrebu hemikalija za održavanje vode. Na kraju, manje ćete vremena izgubiti na fizičko uklanjanje nečistoća iz vašeg bazena.

Kako koristiti solarni prekrivač?

Solarni pokrivač mora biti postavljen tako da dodiruje površinu vode. Prekrivać održava tanak sloj vazduha između vode i samog prekrivača. Princip efekata staklene bašte greje sloj vazduha, zbog čega temperatura vode raste. Prekrivači od 300-400 mikrona mogu podići temperaturu i do 8 stepeni Celzijusa. Svaki prekrivač može lako da se prilagodi svakom bazenu.

 

Solarni prekrivači »

9 korisnih saveta o održavanju vašeg bazena

9 korisnih saveta o održavanju vašeg bazena 2018-06-04

Hemija za bazene. Koristite ovo praktično uputstvo za održavanje bazena kako bi vaš bazen bio spreman za leto.

Održavanje bazena na ispravan način je nauka, a ponekad prosto zaboravljamo tačnu proceduru. Da bismo izbegli uobičajene greške, pridržavaćemo se liste u nastavku teksta.

1. Da li ste proverili vodu?

Voda treba da se testira redovno, po mogućstvu dva ili tri puta nedeljno, da li je pH vrednost je u ravnoteži, da li je hlor u bazenu u dobrom odnosu. PH treba da bude nešto iznad neutralane vrednosti, između 7,2 i 7,6.

2. Da li ste podesili hemikalije?

Testirali ste vodu i utvrdili da je potrebno dodati određenu hemiju. Da li ste stvarno to uradili? Najčešća greška je da se odugovlači i ne prilagodi hemijska ravnoteža vode u bazenu. Rezultat može biti velika glavobolja za čišćenje kasnije, kao i alge, oblačnost vode i slično.

3. Da li ste šokirali bazen u skorije vreme?

Čak i ako redovno prilagođavate hemijsku ravnotežu vode u bazenu, poželjno je da povremeno šokirate vaš bazen šok hlorom. Potrebno je da pratite uputstva za šokiranje jer se razlikuju od redovnog korišćenja hlora. Ono što pokušavamo da uradimo sa šok hlorom jeste da se uklone organska jedinjenja koja su se razvila u bazenu.

4. Da li ste proverili pumpu?

Prvo se uverimo da li pumpa radi. Ako je pritisak pumpe dostigao 8-10 psi iznad normalnog (1-1.5 bar), odradimo Backwash sistema. Obično je potrebno oko 3 minuta da se proces završi, pa ubrzo imamo čist filter što znači da se pumpa neće preterano opterećivati u toku rada.

5. Da li ste očistili ili zamenili svoj filter u skorije vreme?

Filter bi trebalo čistiti na svakih 4 do 6 meseci. Očistite ostatke iz filtera, isperite filter, ostaviti da se osuši, vratite ga i to je to.

6. Da li ste očistili vodu u bazenu?

Čak iako filter radi ispravno, morate redovno čistiti vodu u bazenu. Insekti, lišće itd mogu dovesti do začepljenja filtera. Ovo je najosnovniji korak u održavanju bazena i treba da se obavlja svakodnevno. Redovno usisavanje ili rutinski rad automatskih usisivača bazena ili robota će zadržati čistoću vode u vašem bazenu.

7. Da li ste ispraznili korpicu iz skimera?

Ispraznite korpicu iz skimera od lišća i drugih nečistoća. Ovo sprečava otežani rad pumpe i mogućih začepljenja u sistemu.

8. Da li ste oprali vaš bazen u skorije vreme?

Preporučuje se da očistite zidove i dno vašeg bazena jednom nedeljno, pomoću najlon četke na kraju duge motke(teleskop), jer na taj način sprečavate taloženje algi i bakterija. Usisavanje održava čistoću vašeg bazena, ali to nije zamena za pranje.

9. Da li ste rashladili vaše omiljeno piće?

Dosta o održavanju, vreme je za uživanje! 

 

Svi pravimo greške kada je u pitanju održavanje bazena, ali iskustvo je najveći učitelj. Pridržavanje ovih uputstava, omogućiće vam više vremena za opuštanje i zabavu.

Vaš Aqualing tim

Otvorite Vaš bazen!

Otvorite Vaš bazen! 2018-06-10
Leto je konačno stiglo!

Bazen. Kao i vreme da otvorite Vaš bazen! Znamo na šta mislite... Nije dovoljno toplo za kupanje. Možda i nije, ali biste svakako trebali da razmotrite sledeće tačke.

Tačka jedan: Neki dani nam izgledaju kao da majka priroda ne može da se odluči šta bi pre. Sunce ili kiša. U tim lepim, sunčanim danima tokom vikenda gde izgleda da je temperatura odgovarajuća, lepo je imati spreman, otvoren bazen za spontano kupanje.

Tačka dva: Čišćenje bazena će biti lakše! Alge vole da rastu u bazenu, kada temperature počnu da se povećava. Ako otvorite svoj bazen ranije, pre najvećih vrućina, alge neće stići da se razmnože. Dakle, imaćete manje posla kasnije, tokom sezone.

Tačka tri: Ne postoji ništa više opuštajuće nego kada sedite pored bazena uz čašu ledenog, osvežavajućeg pića u ruci dok se sunce odbija od površinu vode. Čak i ako nemate vremena da provedete nebrojene sate pored bazena, opet je prijatno videti taj prizor kroz prozor Vašeg doma.

Tačka četiri: Nije tako skupo kao što mislite. Bazenska oprema je dizajnirana tako da štedi energiju.

Uz to, bazenske kompanije Vam nude razne predsezonske popuste na hemikalije i druge usluge, pa i na taj način možete uštedeti novac!

Tačka pet: Kada konačno dođu ti vreli letnji dani, Vaš bazen će biti spreman da uživate!

Vodena terapija za uklanjanje bolova

Vodena terapija za uklanjanje bolova 2018-06-10

Bazen relaksacija. Svakodnevni bolovi su postali svakodnevnica za milione ljudi i zdrav način za uklanjanje bola je kroz terapiju vode ili vežbi u bazenu.

Kao što svako ko je ikada utonuo u toplu kadu na kraju dugog dana zna da voda može biti neverovatno umirujuća. Za osobe sa artritisom, fibromialgijom ili bolovima u donjem delu leđa, voda pruža izuzetno olakšanje.

Terapija u bazenu (takođe poznata i kao aqua terapija) je naročito korisna za ljude sa ovim stanjima jer plovnost vode pomaže u opterećenju mišića.

Vodena terapija i artritis

Vežbe u bazenu će ljudima sa artritisom dati mogućnost da istežu svoje mišiće pomoću nežnog otpora vode.

Kada ste u vodi, protežite donji deo leđa, podizanjem kolena prema grudima. Zatim, istegnite vrat i gornji deo leđa stojeći blizu jednog kraja bazena, nagnuti ka napred, i koristeći ruke da "uhvatite" sebe.

Svaka vrsta aerobika ili kretanja u vodi, daće vam željene rezultate i osetićete momentalno olakšanje.

Aqva vežbe za osobe sa fibromialgijom

Mnogi ljudi koji žive sa fibromialgijom nalaze da je bazen jedino mesto gde mogu dobiti ublažiti nelagodnosti. Zagrevanje se vrši u dubljem kraju bazena zbog jačeg uticaja vode, pa je telo spremno za druge aqva terapije.

Korišćenjem dušeka da bi glava ostala iznad vode, ljudi sa fibromialgijom mogu raditi razne veže zagrevanja, kretanja i istezanja. Kada je telo spremno, vežbe pomažu da se ublaži bol.

Možete raditi vežbe udaraca rukama i nogama na stepenicama ili sa strane bazena. U mnogim slučajevima, leđno plivanje obezbeđuje preko potrebne vežbe, a da pritom ne stvara veliki pritisak na ramenima, vratu i gornjem delu leđa.

HOT TUB Terapija bola u leđima

Ljudi koji žive sa artritisom i fibromialgijom obično smatraju da ih topla voda opušta i smanjuje njihovu bol, a isto važi i za donji deo leđa. Kade i banje su izvanredne opcije za terapiju vodom. Topla kupka može pomoći u otklanjanju krutosti i bola i takođe poboljšava cirkulaciju krvi.

Za one koji žele da se opuste u kadi ili đakuziju kod kuće, imamo veliki izbor prenosnih hidromasažnih đakuzija na raspolaganju. Uvek razgovarajte sa svojim lekarom pre početka bilo kakvih novih programa vežbi , i ne žurite u početku , dok ne izgradite snagu za duže treninge u vodi.

Cirkulacioni sistem bazena

Cirkulacioni sistem bazena 2018-06-09
Prečišćavanje vode

Zdrava i čista bazenska voda postiže se uz pravilno korišćenje hemije i funkcionisanja bazenske opreme.

Šta je bazenski cirkulacioni sistem?

Sistem za cirkulisanje vode u bazenu jedan je od glavnih uslova za čistoću vode. Delovi sistema uključuju pumpu, filter, skimer, kanalizaciju, i mlaznice ili uduvače vode. Ovi delovi rade zajedno kako bi održali čistoću bazenske vode.

Kako funkcioniše?

U cirkulacionom sistemu bazena, voda se uzima iz preko skimera i odvoda od centrifugalne pumpe. Voda prolazi kroz korpu skimera i predfilter pumpe u toku čega se uklanjaju velike nečistoće (lišće i slično) pre nego što stigne do pumpe. Pritisak koji pumpa stvara gura vodu kroz filter koji otklanja ostatak nečistoća koje se nisu zadržali u skimeru ili predfilteru pumpe. Ovaj sistem prikupljanja, tretmana, i povratka bazenske vode se ponavlja iznova i iznova kako bi se obezbedila potrebna čistoća voda i što je najvažnije, voda koja je bezbedna za Vašu porodicu i goste.

Održavanje cirkulacionog sistema

Redovno uklanjanje krupnijih nečistoća sa površine bazena (lišće, grančice i slicno), pomoći će Vašem sistemu da efikasnije obavlja svoj posao. Usisavanjem dna bazena takođe će pomoći Vašem sistemu da održi vodu čistom i zdravom za kupanje. Redovno pranje filtera i pridržavanje uputstava će osigurati da Vaš sistem radi besprekorno. Ukoliko Vam je potrebna pomoć ili savet, tu smo da Vam pomognemo da uživate i ove sezone u vrelim letnjim danima.

 

Vaš Aqualing tim

Otvorite Vaš bazen!

Otvorite Vaš bazen! 2018-06-09
Leto je konačno stiglo!

Leto je konačno stiglo! Kao i vreme da otvorite Vaš bazen! Znamo na šta mislite... Nije dovoljno toplo za kupanje. Možda i nije, ali biste svakako trebali da razmotrite sledeće tačke.

Tačka jedan: Neki dani nam izgledaju kao da majka priroda ne može da se odluči šta bi pre. Sunce ili kiša. U tim lepim, sunčanim danima tokom vikenda gde izgleda da je temperatura odgovarajuća, lepo je imati spreman, otvoren bazen za spontano kupanje.

Tačka dva: Čišćenje bazena će biti lakše! Alge vole da rastu u bazenu, kada temperature počnu da se povećava. Ako otvorite svoj bazen ranije, pre najvećih vrućina, alge neće stići da se razmnože. Dakle, imaćete manje posla kasnije, tokom sezone.

Tačka tri: Ne postoji ništa više opuštajuće nego kada sedite pored bazena uz čašu ledenog, osvežavajućeg pića u ruci dok se sunce odbija od površinu vode. Čak i ako nemate vremena da provedete nebrojene sate pored bazena, opet je prijatno videti taj prizor kroz prozor Vašeg doma.

Tačka četiri: Nije tako skupo kao što mislite. Bazenska oprema je dizajnirana tako da štedi energiju. Uz to, bazenske kompanije Vam nude razne predsezonske popuste na hemikalije i druge usluge, pa i na taj način možete uštedeti novac!

Tačka pet: Kada konačno dođu ti vreli letnji dani, Vaš bazen će biti spreman da uživate!

Vaš Aqualing tim

Sačuvajte vodu i uštedite energiju.

Sačuvajte vodu i uštedite energiju. 2018-05-23
Bazenski prekrivači

Prema američkom ministarstvu energetike, bazenski prekrivači su jedan od najefikasnijih energetskih rešenja kada je reč o očuvanju energije u vašem bazenu. Jedan od glavnih uzroka gubitaka energije je isparavanje vode. Ulaganjem u bazenski prekrivač, štedite energiju i što je još važnije, čuvate vodu od spoljnih zagađivača.

Prekrivač održava temperaturu vode tokom hladnijih noći, što omogućava mnogo brže zagrevanje narednog dana. Pošto Vaš bazen održava konstantnu temperaturu vode, grejač (ukoliko ga koristite) će raditi ređe, što će smanjiti troškove utrošene energije za dogrevanje bazena.

Prednosti bazenskog prekrivača

-Umanjuje efekat isparavanja vode od toplote, sunca ili vetra.

-Štedi energiju zadržavajući toplotu u bazenu tokom hladnog vremena.

-Sprečava procvat algi i razmnožavanje bakterija u toku zimske sezone.

-Smanjuje upotrebu hemikalija, čuvajući vodu od stranih zagaživača i na taj način održava hemijsku ravnotežu vode.

Postoji više vrsta bazenskih prekrivača. Počevši od solarnih, pa do onih sa kompletnim zatvaranjem bazena. U zavisnosti od Vaših potreba, pronaći ćemo najbolju opciju za Vaš bazen. Na duže staze, bazenski prekrivač će Vam sačuvati više novca, vode i energije.

Vaš Aqualing tim

Dobra praksa u održavanju bazena.

Dobra praksa u održavanju bazena. 2018-05-19
Osnovni koraci

Postoji specifičan režim kojeg se treba pridržavati kako vam održavanje bazena ne bi bilo previše zahtevno. Ovaj režim se sastoji od svih neophodnih koraka koje treba da uradite kako bi voda u vašem bazenu zadržala svoju čistoću i bila bezbedna za kupanje.

Testirajte vodu

U mnogo slučajeva, ovaj korak se previdi, ali je ovo jedan od najvažnijih koraka u održavanju vašeg bazena. U suprotnom biste, dodavanjem određenih hemikalija za razna podešavanja vode, išli na slepo, i to bi naravno bilo neuspešno. 

Dve glavne komponente koje treba da tražite su nivo pH vrednosti i aktivnog hlora u vodi.

Preporučene vrednosti za pH su od 7,2 do 7,6 dok nivo hlora treba da bude u opsegu od 1,0 do 3,0 ppm (delova po milionu). Ovakva hemijska ravnoteža vode će sprečiti nagomilavanje bakterija i algi, kao i koroziju bazenske opreme.

Redovno uklanjajte nečistoće iz bazena

Prljavština i razne nečistoće se redovno nagomilavaju u vodi. Počevši od plivača koji je donose u bazen, lišća sa drveća, vremenskih nepogoda i mnogih drugih izvora. Sve nečistoće treba redovno uklanjati iz bazena kako bi voda ostala kristalno čista.

Možete ručno ukloniti nečistoće iz bazena, usisavanjem i sakupljanjem istih pomoću mrežice, ili korišćenjem automatskog usivača kako bi vam ovaj posao bio lakši.

Očistite filter

Vaša pumpa i filter rade zajednički u cilju cirkulacije vode i otklanjanja nečistoća iz iste. Ako imate filter sa kertridžom, potrebno je da uklonite kertridž iz vašeg filtera i očistite ga pod mlazom vode. Ako imate peščani filter, potrebno je da redovno radite backvash kako bi se filter očistio. Držeći filter čist, omogućićete bolju cirkulaciju vode i sprečiti da vaša pumpa radi “prekovremeno“, kako bi procirkulisala vodu u vašem bazenu.

Ne zaboravite, svaki bazen je jedinstven i način održavanja može da varira od bazena do bazena. Uvek možete potražiti savet ili pomoć ukoliko imate nekih nedoumica oko gore navedenih koraka i procedura.

Vaš Aqualing tim.

 

Vodite računa o bazenskoj vodi!

Vodite računa o bazenskoj vodi! 2018-04-26
Hemijska ravnoteža vode.

Ovim putem bismo želeli da Vam predstavimo korake za održavanje vode u Vašem bazenu.

Među PONTAQUA profesionalnim proizvodima naći ćete svaku hemikaliju koja je potrebna da bi Vaša voda uvak bila čista i prozirna.

Koraci u održavanju vode:

1. korak - Podešavanje pH vrednosti

2. korak - Dezinfekcia (hlorom ili aktivim kiseonikom)

3. korak - Uništavanje algi

4. korak - Flokulacija

5. korak - Odrzavanje

U daljem tekstu, idemo korak po korak...

1. Podešavanje pH vrednosti

Prvi bitan parametar je pH-vrednost vode. pH se meri na skali, sa stepenima od 0-14, na kojoj je 7 neutralna vrednost. Ispod te vrednosti, voda je kiselog karaktera, a iznad nje je bazičnog karaktera. Preporučena pH-vrednost vode bazena je blago bazična, što doprinosi ugodnom osećaju kupača, pošto je pH-vrednost ljudskog oka oko 7.5. pH-vrednost ispod 7.2 nadražuje oči i ima korozivno delovanje. Mada je dezinfekcijsko delovanje sredstava sa hlorom jače u kiseloj sredini (ispod pH 7), a pri većoj pH-vrednosti slabije, ipak nije preporučljiva pH-vrednost ispod 7.2. Takođe nije preporučljiva pH-vrednost preko 7.8, pošto je i prevelka vrednost nepovoljna za oči, a efikasnost sredstava za hlorisanje u velikoj meri opadne.

Idealna pH-vrednost vode u bazenu je 7.2 - 7.6

Praktična iskustva pokazuju da najviše problema stvara prevelika pH-vrednost. Vlasnici bazena nam se često obraćaju sa problemom da u vodu dodaju propisanu količinu hlora, a voda je i dalje mutna i razmnožavaju se alge. Nakon merenja pH u najviše slučajeva se može utvrditi da je uzrok problema bila previsoka pH-vrednost.

2. Dezinfekcija (hlorom ili aktivim kiseonikom)

Dezinfekcijskim sredstvom nazivamo onu hemikaliju, koja uništava ili neutralizuje mikroorganizme u vodi bazena. Mikroorganizmi su takva sitna bića, koja se slobodnim okom ne mogu videti i neprekidno dospevaju u vodu preko kiše, vetra i kupača. Od bakterija, virusa, algi i gljiva, bakterije su najveći neprijatelji. Najveći broj mikoorganizama je bezopasan za ljudski organizam ali neki od njih izazivaju bolesti ili infekcije. Ukoliko se oni ne unište, u tom slučaju, preko vode prelaze sa jednog čoveka na drugog. Organske materije vodu bazena čine opalnom, mutnom. Za dezinfekcju se najčešće koriste jedinjenja hlora.

Sadržaj slobodnog hlora (na engleskom: free chlorine - FC)

U bazenu za kupanje se treba održavati takva sadržina aktivnog slobodnog hlora, koji uništava mikroorganizme, koji izazivaju infekciju i alge, a da ne bude škodljiv po zdravlje kupača.

Idealna sadržina aktivnog hlora je 0.6 - 1 mg/l.

U slučaju male dece i osoba osetljivih na hlor, preporučuje se upotreba sredstava za dezinfekciju sa kiseonikom. Ovaj postupak je bez hlora, dezinfekciju vrši aktivni kiseonik. Pored toga se kao alternativni postupci za obradu vode, preporučuju razgradnja soli, ozonizacija ili uređaji za UV zračenje. 

3. Uništavanje algi

U vodi bazena se, nasuprot sredstvima za dezinfekciju i filtraciju, mogu stvarati alge ili drugi mikroskopski biljni organizmi. Za sprečavanje stvaranja algi ili za uništavanje već nastanjenih algi, najefikasnija su sredstva kvaterner amonijačna jedinjenja, koja ne sadrže hlor, a biološki se razgrađuju.

Ukoliko se količina sredstva za dezinfekciju i sredstva za uništavanje algi u vodi znatno umanji, 12 sati je dovoljno da se voda u bazenu ispuni zelenim algama.

4. Flokulacija

Postoje sitne nečistoće koje filtracioni uređaj ne može da izfiltrira i od koga bazenska voda postane mutna, što možemo rešiti jedino flokulacijom. Flokulant te sitne nečistoće pretvori u veće pahuljice i to posle filter može da isčisti iz vode.

5. Odrzavanje

Održavanje čistoće bazena i njegove okoline je neophodno. U tu svrhu AQUALING Vam nudi specijalna sredstva za čišćenje. 

 

Za više informacija, kontaktirajte nas ili dođite u naš maloprodajni objekat u ulici Dragoslava Srejovića 1b. Očekujemo Vas!

Vaš Aqualing tim.

Pripremite Vaš bazen za letnju sezonu!

Pripremite Vaš bazen za letnju sezonu! 2018-04-12

Čista voda sa Pontaqua hemikalijama. Potražite naše akcijske cene!

PRESELJENJE! Naša prodavnica se preselila na novu lokaciju.

PRESELJENJE! Naša prodavnica se preselila na novu lokaciju. 2016-04-13

Adresa: Ulica Dragoslava Srejovića 1B.

Srdačno očekujemo sve naše kupce!


izjava o pravima
Korisnička služba
2012: Aqualing Srbija doo