Uputstvo za zimovanje bazena

Zimsko pozicioniranje bazena je od suštinskog značaja za jednostavno ponovno korišćenje našeg bazena sledeće sezone. Nedostatak zimskog pozicioniranje može prouzrokovati trajna oštećenja na konstrukciji našeg bazena ili na mehanizaciji, koja se može popraviti samo uz velike troškove. Zbog toga bi zimsko pozicioniranje bazena trebalo da bude suštinski deo održavanja našeg bazena. Ovaj posao može se lako obaviti kod kuće koristeći uputstva u nastavku.

Svrha zimskog pozicioniranje bazena je:

  • Očuvanje strukture i poklopca tela bazena
  • Zaštita mehaničkih delove bazena
  • Zaštita od smrzavanja cevne armature
  • Održavanje vode čistom

Zimsko pozicioniranje bazena treba vršiti samo ako je temperatura vode u bazenu stalno ispod 15°C, jer više temperature mogu dovesti do rasta mikroorganizama u bazenskoj vodi.

Uputstvo za zimovanje bazena smrzavanja

PROCES ZIMSKOG POZICIONIRANJA BAZENA:

Zaštita tela i cevi bazena:

Bazen može prezimiti samo ako je voda potpuno čista i zato je treba temeljno očistiti. (mreža za usisavanje, skidanje). Temeljno čišćenje vodovodne linije je takođe neophodno (nakon spuštanja nivoa vode). Ako to ne učinite, može doći do zaglavljivanja vode ili stvaranja kamenca u bazenu. Alkalna sredstva za čišćenje (Aquadol, Antigris, Banigriz, Furniclin, Randperfect, Nutrasuper) su za masnu prljavštinu a kisela sredstva za čišćenje (Keracid, Steelblanc, Saniclin, Acigriz, Acisan) za naslage kamenca.

Spuštanje nivoa vode u bazenu ispod skimera. Ako ne želite da se bavite nivoom vode, ovaj korak se može premostiti posebnim alatom Gizmo, koji je posebno dizajniran da zaštiti skimer od smrzavanja. U ovom slučaju, međutim, mora se uzeti u obzir da će nivo vode u bazenu porasti kao rezultat smrzavanja.

Cevi moraju biti ispuštene i izolovane čepom za zamrzavanje na mlaznici. Čep za zamrzavanje sprečava da voda uđe u cevi i zamrzava se tokom zime. Tegove plovce protiv pojave leda treba spojiti i postaviti uzdužno i poprečno (dijagonalno). Teg plovci su dizajnirani da kompenzuju širenje vode koja se smrzava. Kako se zapremina vode povećava, teg plovak se smanjuje. Ovo nije potrebno tokom zimekod bazena sa čvrstim zidovima jer je čelični omotač dizajniran da se širi zajedno sa povećanjem zapremine vode.

Čak i zimi, neophodno je podesiti pH vode, koji treba održavati između 7,2 i 7,6. Sadržaj slobodnog hlora treba povećati na 3-5 mg / l. Ako voda nije providna ili sadrži alge, koristite flokulant. Ako ni jedan tretman nije dao željeni rezultat, ponovite ga! Tek tada se u bazen može dodati tečnosti za prezimljavanje, u zavisnosti od tvrdoće vode, prema uputstvima na etiketi. Podaci o tvrdoći vode nalaze se na sajtu nadležnog vodovoda. Dobro promešajte hemikalije u vodi bazena. Voda u bazenu u proleće može biti blago neprozirna i penasta. Ovo će nestati za nedelju ili dve jer je potrebno toliko vremena da se sredstvo za zimu razloži.

Više o tretmanu vode možete pročitati ovde.

Merdevine se moraju ukloniti iz bazena tokom zimovanja. Držači za merdevine mora biti zatvorena. (Čak i povlačenjem najlonske kese na nju, gumiranjem.) Isto treba uraditi sa svim ostalim ogradama i odskočnim daskama. Bazen je zatvoren posebnim zimskim zaštitnim pokrivačem. Zimsko ćebe se razlikuje od solarnog pokrivača, na primer, po tome što prelazi preko tela bazena, štiteći bazen od prljavštine i sunčeve svetlosti. Jedna strana zimskog pokrivača bazena je uvek tamna, mora da bude okrenuta prema vodi, jer alge mogu da rastu u mraku mnogo slabijim intenzitetom. Mora se voditi računa da se vetar ne uhvati u zaštitni poklopac, tako da ivice moraju biti vezane ili tegovima fiksirane. U tu svrhu su dostupni i creva za vodu sa tegovima.

Uputstvo za zimovanje bazena

Zimosko pozicioniranje mehaničke delove bazena:

Filter mora da prezimi u mašinskoj prostoriji. Ako imate peščani filter, potrebno je izvršiti povratno ispiranje dok ispuštate vodu iz tela bazena. Zatim otvorite čep za odvod vode. Konačno, preklopni ventil peščanog filtera mora biti okrenut u zimski položaj. Pumpa se takođe mora isprazniti, korpa predfiltera mora biti očišćena i jedinica mora biti postavljena na mesto bez mraza. Ako je nivo vode u skladu sa svetiljkama, svetiljka se mora ukloniti. Ako ne želite da ga čuvate odvojeno, možete ga spustiti na dno vode tako što ćete ga vezati. Ako se koristi automatski dozator hemikalija, mora se izvršiti i odvodnjavanje i tada se FI relej mora isključiti.

Predlozi i prakse:

Za nadzemne bazene preporučujemo upotrebu plutajućeg vazdušnog jastuka koji, kada lebdi na površini vode, popunjava prazninu između vode bazena i zimskog pokrivača, formirajući blago konveksnu površinu sa koje se odvode padavine, tako da ne može da sedi na vrhu bazena. Ovo smanjuje rizik od oštećenja strukture bazena zbog težine. Preporučljivo je postaviti čep za ispuštanje peščanog filtera u korpu za predfilter pumpe da se ne bi izgubilo do proleće. Mašine za bazen i glavni pribor (npr. automatski usisivač) moraju se čuvati na mestu bez mraza.

Zimsko pozicioniranje u početku može izgledati komplikovano, ali je neophodno pratiti svaki korak kako biste u narednoj sezoni bezbrižno uživali u svom bazenu. Ukoliko imate dodatnih pitanja o prezimljavanju vašeg bazena, naše kolege su vam na raspolaganju u našim prodavnicama. Ako sve uradimo kako treba, možemo koristiti isti bazen sa istom vodom do 10 godina. Za to postoji primer.