Čišćenje bazena u 5 koraka

Kako očistiti bazen korak po korak, a zatim kako ga održavati čistim tokom cele sezone. Biti vlasnik bazena je blagoslov, ali se ne daje besplatno. Morate voditi računa o bazenu, inače zauzima samo prostor (i vodu).

Čišćenje bazena u 5 koraka

Korak 1: Očistite vidljivu prljavštinu

Ako je u bazenu vidljiva prljavština: taložena na površini vode ili na dnu, vreme je za čišćenje. Ono što tone se usisa, ono što pluta na površini se iscedi (mrežom za skidanje ili skimerom). U slučaju zategnutog vodenog ogledala, oni se hvataju u prelivnu rešetku.

Korak 2: Cirkulacija vode

Ako ste proverili u kakvom je stanju pumpa i cirkulator, a filter u cirkulatoru je čist, cirkulacija vode može da počne. Opšte stručno mišljenje je da vodu u bazenu treba prekrenuti za 5 sati. Poznavajući zapreminu bazena, sada je lako izabrati pravi cirkulator vode (npr. cirkulator vode kapaciteta 4 m³/h dovoljan je za 20 m³ vode u bazenu). Da bi se obezbedilo pravilno preticanje, preporučljivo je podeliti vreme rotacije na nekoliko delova. (Pr. 6-7 ujutru, 10-12 i 6-7 uveče.)

SAVET: Podesite difuzore tako da protok vode površinske zagađivače vodi prema skimeru.

medence tisztító

Korak 3: Izmerite hemijska svojstva vode

pH je između 7,2 i 7,6, ali da bismo to postigli, moramo znati, da li trebamo povećati ili smanjiti njegovu vrednost. Pored toga, nivo hlora za dezinfekciju mora da se održava konstantnim (0,6-1mg/l), a dobro je znati i ukupnu alkalnost, koja određuje pH.

Korak 4: Hemikalizacija

Sada imamo očišćeni bazen u kome se voda vrti i znamo hemijska svojstva vode. Poznavajući zapreminu bazena i karakteristike vode, stavili smo pravu hemikaliju u vodu, ostalo je njegov posao. Počinjemo sa sredstvom za snižavanje ili podizanje pH vrednosti, zatim dolazi sredstvo hlora (u obliku tableta ili granula za prečišćavanje vode) i zatim algicid. Ako voda ima drugih problema, možete koristiti flokulant, sredstvo za uklanjanje kamenca, sredstvo za čišćenje vodova itd. Za sve postoji rešenje. Za svoje zdravlje i životnu sredinu koristite samo pouzdane hemikalije!

Više o osnovnim hemikalijama možete pročitati ovde!

Korak 5: Održavanje

Da bi vaš bazen bio čist i pogodan za kupanje, gore navedene korake treba ponavljati svake nedelje. Uvek imajte hlorno sredstvo za dezinfekciju u vodi i dobra je ideja da jednom mesečno uradite veću dozu hlorisanja. Pored toga, cirkulišite vodu 2-4 sata dnevno. Mnogo pomaže da uvek uđete u vodu sa čistim telom i pokrijete bazen, kada ga se ne koristi. Skimer mnogo pomaže ako vam ne vredi nabaviti neku vrstu viseće pumpe, jer lepo sakuplja prljavštinu koja lebdi na površini. Najvažnija osnovna istina u svetu kondicioniranja vode u bazenu je da je sve lakše sprečiti nego očistiti.

Dodatna literatura:

Evo vodiča za tretman vode gde možete pročitati više o koraku 4. Postoji i vodič za izračunavanje zapremine:

Vodič za tretman vode >>

cisc-enje-bazena-u-5-koraka