Sve informacije o krutim montažnim bazenima

Ako tražite trajno i brzo rešenje za sopstveni bazen, verovatno ste naišli na bazene sa metalnim ili čvrstim zidovima. Kakvi su tačno ovi bazeni? Koje su njihove prednosti? Imaju li nedostatke? Da li ti odgovara ili moraš tražiti drugo rešenje? Na svako pitanje dajemo odgovor sa 30 godina iskustva iza nas.

Sve informacije o krutim montažnim bazenima

Ključne informacije o krutim bazenima

Zovemo ih krutih zidova jer imaju kruti omotač koga drži čelična konstrukcija okvira. Može se postaviti iznad zemlje ali i ispod. U oba slučaja će biti izdržljiv. Njegov dizajn omogućava da se na kraju sezone ostavi napolju i prezimi sa vodom. Na taj način ne moramo stalno da sipamo i dopunjavamo skupu vodu, niti moramo da rastavljamo i čuvamo bazen. Ako nam dosadi ili se preselimo, može se nastaviti i preneti na drugu lokaciju.

To je "gotov" bazen jer svi njegovi delovi su jednom pakovanju, na jednoj paleti. Može se sklopiti odmah nakon raspakivanja. Ništa drugo nam nije potrebno, ne računajući terenski rad i po potrebi priključci (prevrtač vode, merdevine, itd.).

Izgrađeni bazen podrazumeva nekoliko dana zemljanih radova. Nasuprot tome, bazeni sa krutim zidovima mogu se postaviti nakon samo pola dana zemljanih radova – kod nekim tipova nakon pripreme betonske osnove. Ključno je osigurati ravnu površinu i odgovarajuću nosivost.

Pre kupovine bazena verovatno imate još mnogo pitanja. Pročitajte našu kolekciju ključnih pitanja i odgovore na njih.

családi medence

Splasher Bazen, polazna kategorija za krute bazene

Svakako je preporučljivo potražiti savet stručnjaka pre sklapanja. Akualing u prodavci će vam dati sve savete i trikove koji vam mogli biti od pomoći tokom instalacije, ali nije na odmet da nadgleda neko za okvirim iskustvom.

Uz pravilno održavanje i tretman vode, ovi bazeni mogu da traju i do 10 godina, ali sa unutrašnjom promenom folije, mogu se ponovo napraviti isplativo u bilo kom trenutku.

Dizajn je takođe važan, pa Akualing nudi bazene sa različitim dezenima. Pogledajte varijacije ovde.

Najvažnija stvar pri odabiru veličine bazena je koliko prostora ima na raspolaganju. Ne treba ga umanjiti, a kod nekih modela moramo uzeti u obzir i veličinu bočnih nosača i prostor potreban za ugradnju, a zatim i inženjering.

 

Bazen sa metalnim zidovima bočnim potpora

Prednosti i mane

Glavna prednost im je cena. U ovaj kategoriji cena, ne može se dobiti ovakvu kvalitet i trajnost drugom tehnologijom. Bazeni od polipropilena imaju sličan raspon cena, ali im je potreban tim za ugradnju, a telo bazena se u komadu mora da se postavi na svoje mesto. To je izvodljivo samo u malom broju bašta bez dodatnih troškova. U pogledu izdržljivosti nema razlike.

Prednost ima postavljanje iznad zemlje jer malo dete ili kućni ljubimac ne mogu slučajno upasti. Pored toga ga je i rasklopiti lakše ako ga uzimamo u zakup ili planiramo preseljenje.

Nedostatak ugradnih bazena je što se oblik, stepenice i delovi za sedenje bazena ne mogu slobodno čistiti. Sam doživljaj kupanja se, međutim ne razlikuje od bilo kog ugrađenog bazena. Čak i u bazenu prečnika 3,5 metara može kupati, igrati se ili sunčati na dušeku. Dakle, ako je na raspolaganju samo mali prostor, još uvek imamo rešenje. Ako želite veliki bazen, dostupni su kruti bazeni veličine do 9 metara.

 

Kruti okrugli bazen

Šta znače nazivi bazen?

U ponudi bazena Pontaqua možemo se lako izgubiti jer postoji veliki izbor bazena. Svako može pronaći verziju koja najbolje odgovara njegovoj bašti. Pogledajmo glavne razlike između kategorija:

Pontaqua Kombi bazeni (poznati i kao Splasher tip): nestrukturirani bazeni sa metalnim zidovima. Dostupan je u prečnikima od 3,5 do 4,6 m. Ovo su najjeftiniji bazeni sa metalnim zidovima u ponudi.

Pontaqua White és Woodbeli i sa imitacijom drvenih šara sa metalnim zidovima sa čeličnom konstrukcijom. Podržani su sa strane osim kruga. Njihova visina je 1,2 m, a dubina vode cca. 1 metar.

Ako je reč FREE uključen u naziv proizvoda, znači da bazen nema bočne nosače. Ovo može biti korisno ako želite da uštedite prostor.

Ako se u nazivu proizvoda koristi reč STAR, to znači da bazen može biti visok 1,32 m, a dubina vode 120 cm.

Pontaqua Nordic és Graphite su isti kao bela, samo sa antiknog drveta i završnom obradom tamne boje grafita. Visina bazena je 1,2 m, a voda u njemu je 1 m. Ne postoje njihove FREE i STAR verzije.

Sve vrste bazena se mogu instalirati iznad i u zemlju. Razlika u ceni obično zavisi od popularnosti, Nema razlike između bazena iste veličine osim u bojama.

Bazeni sa metalnom konstrukcijom

Šta je u paketu?

KIT i WET paketi uključuju merdevine i pumpe za okretanje vode. Kombinovani bazen Pontaqua Eco Wood ima skimer i merdevine. Za ostale bazene, ovi se moraju kupiti posebno prema našim potrebama, ali zidne čahure, skimer i uduvač su uključeni fabrički.

Za tip Slasher ne postoji skimer, preporučuje se upotreba skimera sa prirubnicom.

Da bi voda bila čista, neophodno je nabaviti cirkulator vode. Zadatak cirkulatora vode je da može dva puta dnevno da okrene čitavu zapreminu bazena. Ako ne želite da idete ceo dan, izaberite performans koji to može da uradi za 2k2 ili 2k3 sata.

Za performanse cirkulatora vode, razmislite o tome koliko dodataka želite da dodate u cirkulacioni sistem (solarno grejanje, toplotna pumpa, odsoljavanje, UV-C dezinfekciono sredstvo, itd.), jer će neki od ovih uređaja uvek biti izgubljeni u performansama pumpe.

Debljine folije:

  • Bazeni Splasher: 0,2 mm
  • Bazeni sa metalnim zidovima: 0,4 mm
  • WPC ​​bazeni: 0,6 mm
  • Drveni bazeni: 0,75 mm

Važno je znati da prema iskustvu, pored namenske upotrebe, film 0,4 može da izdrži 5-10 godina bez cepanja i mrlja usled habanja materijala.

Kakav dizajn temelja je potreban?

Kada se postavljaju iznad zemlje, Pontakua kruti bazeni ne zahtevaju betonsku podlogu, prema proizvođaču, ali se ispod potpornih stubova mora postaviti noseća betonska ploča. Područje ispod bazena treba da bude potpuno ravno, glatko i horizontalno. Gornji sloj zemlje treba ukloniti, a dno bazena zaštititi geotekstilom kako bi se sprečilo bilo kakvo zarastanje.

Međutim, u zavisnosti od kvaliteta i sastava tla, preporučljivo je napraviti betonsku podlogu, jer to garantovano sprečava neravnomerno potonuće bazena na duži rok, čime se skraćuje njegov radni vek.

medence építés

Na dnu bazena sa oznakom FREE prolazi nosač 15k15 cm, što se mora uzeti u obzir ako i dalje želite betonsku podlogu. Ali čak i kada su postavljeni na zemlju, potrebno ih je iskopati sa svog mesta. Ove noseće grede pokreću bočne oslonce, čime se održava oblik bazena u odnosu na bočni pritisak vode.

Ako želite da bazen potopite u zemlju, svakako će vam biti potrebna betonska podloga, kao i zid od oplate na dugim stranama, koji osigurava da bazen zadrži svoj oblik. Zid od oplate se preporučuje i za lukove, jer određene vrste tla mogu da uguraju stranu bazena.

U slučaju nadzemnih instalacija, dakle, svako ko nema poverenja u nosivost tla ili se plaši da bi kiša mogla oprati zemlju oko ili ispod bazena treba da napravi betonsku podlogu.

Uronjeni u zemlju, svako ko želi da bude siguran pravi betonsku osnovu i oplatu oko celog bazena

Betonska podloga mora biti geotekstilna za zaštitu folije.

Koji su dodaci dostupni?

Jedan od najpraktičnijih dodataka je toplotna pumpa, koja omogućava da temperatura vode bude prijatna i po hladnijem vremenu. Solarni prekrivač služi sličnoj svrsi, pokrivajući vodu kako bi sprečio hlađenje vode noću i intenzivno je zagrevao tokom dana kada sija sunce. Možda ćete želeti da kupite i navijač za lakšu upotrebu.

Ovde smo pisali više o tehnikama zagrevanja bazena.

Takođe je preporučljivo nabaviti zaštitni poklopac od lišća, buba i druge prljavštine. Merdevine se mogu kupiti zasebno, u zavisnosti od toga da li potopite bazen ili ne. Ako je iznad zemlje, izaberite merdevine na dve noge, a ako ih ugrađujete, izaberite nerđajuće jednokrake.

Za održavanje obično preporučujemo sredstvo za uklanjanje kamenca jer će nam trebati znatno manje hemikalija da bi voda bila čista.

Važno je i čišćenje samog bazena, za šta preporučujemo automatski usisivač, koji ima baterijsku i žičanu verziju, kao i automatsku ili ručnu verziju.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, LED lampa zaista poboljšava večernje kupanje, a dostupna je iu beloj i boji.

Koji je najbolji kruti bazen?

Vrhunske verzije krutih bazena su napravljene od pravog drveta ili WPC (Wood Plastic Composite) obloge. Imaju sličnu izdržljivu strukturu, ali su mnogo elegantnijeg izgleda. Drvo je prirodno, dobro izgleda u svakoj bašti, dok se VPC više uklapa u moderne kuće.

Pogledajte video o procesu instalacije: