Toplotna pumpa - vrhunac grejanja bazena

Toplotna pumpa je najefikasnije i najjeftinije rešenje za zagrevanje vode koje je dostupno i za male bazene.

Toplotna pumpa - vrhunac grejanja bazena

Suština grejanja toplotnom pumpom

Funkcionisanje toplotne pumpe je jednostavno zato što prenosi toplotu okoline na vodu u bazenu uz minimalnu potrošnju energije. Dakle, princip rada toplotne pumpe je da pumpa toplotu iz jednog medijuma prebacuje u ​​drugi.

Instalacija toplotne pumpe

Toplotna pumpa mora biti povezana na sistem cirkulacije vode u bazenu u obilaznoj grani nakon peščanog filtera. Prilikom projektovanja, snaga cirkulacione pumpe za vodu mora biti odabrana tako da može da izdrži i otpor dodatnih cevi i protok vode u grejaču toplotne pumpe. Većina modernih toplotnih pumpi ima digitalni displej. Za neke modele je dostupna i telefonska aplikacija. Podešavanje se obično sastoji od uključivanja i podešavanja temperature.

Cena toplotne pumpe

Cene toplotnih pumpi su na prvi pogled visoke, ali su troškovi njihovog održavanja niski. Toplotna pumpa ima brzi povrat ulaganja i daleko je najefikasniji metod zagrevanja vode koji može produžiti sezonu bazena i do nekoliko meseci. Cena toplotne pumpe vazduh-voda zavisi od kvaliteta materijala uređaja, ugrađene tehnologije, nivoa buke pri radu i efikasnosti grejanja.

Cena toplotne pumpe

Nedostaci grejanja toplotnom pumpom

Toplotne pumpe su tihi uređaji, ali su svakako dodatni izvor buke pored pumpe, što u nekim baštama može da nervira, iako iskustvo još nije pokazalo takvu primedbu. Pored toga, vredi unapred razmotriti vaše potrebe za prostorom, jer toplotna pumpa se ne može staviti svugde.

Osim ovih, ne postoje značajni nedostaci ili iskustvo sa toplotnim pumpama vazduh-voda koji bi doveli u pitanje njihovu efikasnost ili odnos cene/vrednosti.

Prednosti toplotne pumpe

  • Efikasno greje čak i bez sunca, na spoljašnjim temperaturama do 5-10 °C
  • Jeftini troškovi održavanja
  • Iskoristite ga da produžite sezonu
  • Jednostavna instalacija / naknadna montaža
  • Jednostavna upotreba
  • Za sve veličine bazena

hőszivattyús fűtés

Koja veličina toplotne pumpe vam je potrebna?

Najvažniji parametar pri izboru toplotne pumpe je zapremina bazena, odnosno koliko vode grejač treba da zagreje. Vredi planirati ispod fabričkog maksimuma, jer nekoliko faktora može smanjiti performanse grejanja.

Prilikom biranja toplotne pumpe treba obratiti pažnju i na vrednost COP, koja je mera efikasnosti grejanja, nivo buke da biste izabrali što tiši model i na kraju cenu.

Toplotna pumpa za bazen u odnosu na druga rešenja za grejanje

Naši stručnjaci toplotnu pumpu preporučuju dvema vrstama vlasnika bazena. Oni koji nemaju mogućnost da koriste druga rešenja za grejanje, kao što je sunce koje ne sija dovoljno, nemaju bojler za grejanje izmenjivača toplote. Druga je grupa koja želi da im sezona bazena počne ranije u proleće i traje duže na jesen.

Čak i najefikasnije solarno grejanje ne funkcioniše bez značajnog sunčevog zračenja. Ako je nebo tokom letnjih dana oblačno, a vazduh se hladi noću, nećemo imati toplu vodu za vikend, bez obzira na to koliko solarnih panela ili prostirki vežemo za naš bazen. Nasuprot tome, toplotna pumpa efikasno zagreva vodu u bazenu iznad 5-10 ° C i ne dozvoljava joj da se ohladi noću.

Prema rečima naših kolega prodavaca toplotnih pumpi, ovo je najpopularnije rešenje za grejanje, pre ili kasnije svi će se vratiti i preći na ovo. Pored toga, možemo preneti toplotnu pumpu u naš sledeći bazen. U našim prodavnicama možete zatražiti više informacija o svakom modelu i pomoć da izaberete najbolju toplotnu pumpu.

Koju toplotnu pumpu da kupim?

Aqualing doo nudi samo toplotne pumpe koje su u skladu sa sigurnosnim propisima koji su na snazi u Evropskoj uniji i Mađarskoj, a koji su provereni i testirani.

Za male bazene do 15 m² preporučujemo toplotnu pumpu Pontaqua Hot Splash ili Pooltrend Heat Jr., koja je brzo i jednostavno rešenje za zagrevanje vode malih porodičnih bazena.

Za bazene srednje veličine od 30 do 60 m², najbolji su Pontaqua Ecolux ili Pontaqua E-Comfort.

A ako tražite rešenje za veliki bazen ili profesionalnu toplotnu pumpu, Pontaqua Miracle, Ironside i Invernext modeli, kao i Hayward SumHeat Fi toplotna pumpa, su najbolji izbor.

Ovde možete videti kompletan asortiman toplotnih pumpi. Kliknite na link!

Profesionalne toplotne pumpe koriste ekološki prihvatljivo punjenje gasa R32 i mogu se kontrolisati preko aplikacije. Ugrađena automatizacija pomaže u održavanju željene temperature vode tokom cele sezone uz minimalnu potrošnju energije.