Kako zagrejati vodu u bazenu sa solarnim grejanjem?

Solarno grejanje je najjeftiniji način zagrevanja vode u bazenu. Vredno je zagrejati vodu čak i ako je toplo vreme, posebno ako živite u porodici koja više voli da se kupa u vodi od 28-30 stepeni.

Kako zagrejati vodu u bazenu sa solarnim grejanjem?

Da biste pronašli najefikasniji metod solarnog zagrevanja vode za vaš bazen, potrebno je da uzmete u obzir karakteristike bazena i bašte.

Postoje tri glavne vrste solarnog grejanja bazena:

  1. solarni pokrivač za bazen: Izaberite kada je bazen izložen puno sunčevoj svetlosti
  2. solarna prostirka i solarna piramida: izaberite kada se menja deo bašte koji izložen suncu tokom dana
  3. solarni panel: izaberite kada postoji površina u bašti koja je osunčana ceo dan (npr. ograda, krov)

Solarni pokrivač za bazen

Solarni pokrivač treba postaviti na površinu vode, ne treba ga fiksirati. Ako njegova veličina nije tačna, može se skalirati makazama, važno je da leži na vodi. Mehurasta folija propušta sunčevu svetlost, ali je ne ispušta iz vode, zagrevajući gornjih 8-10 cm vode u bazenu. Topla voda se može mešati pomoću cirkulacije vode.

Još jedna velika prednost solarnog pokrivača za bazen - i stoga ga vredi koristiti paralelno sa bilo kojom drugom metodom - je da ne dozvoljava da se voda ponovo ohladi noću, što olakšava zagrevanje sledećeg dana.

Solarni pokrivač

TIP: Dobra je ideja da nabavite solarno ćebe u proleće jer obično ponestane popularnih veličina do jula.

Solarna prostirka

Glavna prednost solarne prostirke je što je mobilna, pa se lako može pomeriti tamo gde sija sunce. Zagreva se na suncu, a pomoću cirkulatora za vodu možemo da propuštamo vodu kroz njene sitne kapilare, koje upijaju toplotu i prenose je dalje do bazena. Solarna prostirka mora biti povezana nakon filtracije, direktno ispred uduvača.

Solarni tepih

Solarni panel

Solarna piramida je spiralno namotana cev koja radi na sličnom principu kao solarna prostirka, s tom razlikom što može istovremeno da zagreje veću količinu vode. Može se lako i brzo povezati sa cirkulacionim sistemom bazena. Njegova cev se može odmotati, tako da se može postaviti na sunčano područje dalje od bazena.

Brzi solar

Szolárpanel

Solarni panel je velika, kruta ploča od plastike u kojoj prolaze kapilar. Zagreva vodu na isti način kao i prostirka, ali za razliku od toga može se ostaviti napolju tokom cele godine, tako da se može postaviti na fiksnu lokaciju. Ako u bašti postoji mesto koje je osunčano ceo dan, možda ćete želeti da tamo instalirate solarni panel i da vodite vodu iz bazena kroz njega. Takvo mesto može biti krov, bočni zid, ograda. Solarni panel je već efikasan čak i ako sunce sija samo ujutru, tako da možete napraviti prijatnu, toplu vodu za popodne.

Solarni panel

Koliko je efikasno solarno grejanje?

Efikasnost solarnog grejanja zavisi od nekoliko faktora, uglavnom od broja sunčanih sati, tako da je teško odrediti efikasnost, ali iskustvo je pokazalo da može podići temperaturu vode u bazenu za 2-4 °C dnevno pod idealnim uslovima. Tako da se temperatura vode u bazenu može zagrejati od 20°C do 28°C za 1-2 dana kada sija sunce.